Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
cysiek33 (1817 niezalogowanych)
30 Postów
Zenon Kłodowski
(zenek1)
Nowicjusz
napisałeś co o tym myślisz i wystarczy, takimi słowami do kogo ja mówię itd... sam prowokujesz bo w ten sposób mnie obrażasz. Za kogo Ty się masz myślisz że przeczytałeś kilka książek i możesz mądzrzyć się na każdy temat na forum bo jak już zauważyłam wszędzie jesteś aktywny i zapewne nie tylko ja mam Cię dosyć. Nie masz ochoty pomóc to się nie nakręcaj. Męczysz mnie człowieku chcę pomagać i to robię a już trochę w życiu osiągnęłam więc wiem o czym piszę. . Zajmij się swoim życiem człowieku, Ty chyba nie masz życia osobistego że zamieszkałeś na forum.
Zgłoś wpis
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
No dobrze, to i ja sie wypowiem na temat Kubusia.
Ja rozumiem, ze Maryla jest osobiscie/emocjonalnie zaangazowana. Byc moze to dziecko w rodzinie albo kolezanki. Wiadomo, zawsze to pieknie i milo widziec bobaska pulchnego, swiezego, z dwoma raczkami i nozkami, prostymi, zgrabnymi, z pieknym noskiem, zlotymi loczkami, bialymi zabkami, itd, itd.
Ja patrze na cala sprawe calkiem obiektywnie (nie znam Kubusia ani jego rodziny). No coz, Kubus ma jedna nozke krotsza i brak raczki? Nie jest to sytuacja idealna, ale nie zagraza to zyciu, ani zdrowiu, ot przypadlosc fizyczna. Kubus moze okazac sie (nawet dzieki tej wadzie) w przyszlosci wspanialym czlowiekiem a byc moze i inteligentnym. Byc moze nie wystartuje w Olimpiadzie (moze w paraolimpiadzie ?), ale dzieki takiemu wyzwaniu moze byc o wiele wspanialszym czlowiekiem niz gdyby byl w pelni sprawnym fizycznie..... Pomysl o takim Stephen'ie Hawking'u.
Uwazam, ze tego typu apele, aby znalazly pelny oddzwiek powinny byc tylko i wylacznie w przypadkach zagrazajacych zyciu, przypadkach w ktorych wiemy, ze bez pomocy stanie sie tragedia.
Ja tutaj tragedii nie widze, to tylko przypadlosc fizyczna o wiele, wiele lzejsza niz np. brak "mozgu", a wiele osob na tym swiecie i bez tego sie obywa, a nawet chwali to sobie
Zamiast nogi, czy reki mozna miec proteze. Z proteza "mozgu" juz nie jest tak latwo.
Zgłoś wpis
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
maryla1 napisał:
napisałeś co o tym myślisz i wystarczy, takimi słowami do kogo ja mówię itd... sam prowokujesz bo w ten sposób mnie obrażasz. Za kogo Ty się masz myślisz że przeczytałeś kilka książek i możesz mądzrzyć się na każdy temat na forum bo jak już zauważyłam wszędzie jesteś aktywny i zapewne nie tylko ja mam Cię dosyć. Nie masz ochoty pomóc to się nie nakręcaj. Męczysz mnie człowieku chcę pomagać i to robię a już trochę w życiu osiągnęłam więc wiem o czym piszę. . Zajmij się swoim życiem człowieku, Ty chyba nie masz życia osobistego że zamieszkałeś na forum.
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
Asgota napisał:juz to czytałem...
Ja też już czytałem i z tej czytaniny NIC NIE WYNIKA ... !!!
---
Widzę , że masz problem i nie potrafisz tego pisemnie wyartykułować .. ?
---
Przykre , że zablokowałeś się i jak zdarta kopia , nawijasz non stop to samo ...
----
TY
Mi nie doradzaj co jak Mam zrobić ...
Ty weź i załatw pracę w firmie w której Sam pracujesz o Ile to Firma Budowlana
I Jej profil odpowiada temu co Ja zawodowo potrafię Wykonać ...
---
Nie masz takiej możliwości , to chociaż i ty ZEJDŹ MI Z GARBA i nie wtrącaj swoich groszy w Moim Kierunku .
---
I tak na Tym Forum "nie przebijesz" Mnie i Mojej Impertynencji ...
---
Niemniej
Poszukuję i jednej i drugich ....
Zgłoś wpis
30 Postów
Zenon Kłodowski
(zenek1)
Nowicjusz
Rozumiem. Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Jeżeli ktoś uważa że Kuba nie zasługuje na pomoc to po prostu niech nie pomaga. Owszem znam tą rodzinę ale nie osobiście o Kubusiu dowiedziałam się przypadkowo przez facebooka. Mam 5 miesięcznego synka zdrowego i dlatego nie jestem wstanie wyobrazić sobie co czuła jego mama gdy zobaczyła go po porodzie, wszystko było wporządku na usg a tu nagle dziecko bez ręki i z o wiele krótszej nóżce. Jeżeli jest szansa żeby był w przyszłości samodzielny to dlaczego nie pomóc. Poświęcam swój prywatny czas dlatego proszę państwa o nie obrażanie mnie na forum, nie oceniajcie mnie tylko dlatego że chcę komuś pomóc. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
maryla1 napisał:
Rozumiem. Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Jeżeli ktoś uważa że Kuba nie zasługuje na pomoc to po prostu niech nie pomaga. Owszem znam tą rodzinę ale nie osobiście o Kubusiu dowiedziałam się przypadkowo przez facebooka. Mam 5 miesięcznego synka zdrowego i dlatego nie jestem wstanie wyobrazić sobie co czuła jego mama gdy zobaczyła go po porodzie, wszystko było wporządku na usg a tu nagle dziecko bez ręki i z o wiele krótszej nóżce. Jeżeli jest szansa żeby był w przyszłości samodzielny to dlaczego nie pomóc. Poświęcam swój prywatny czas dlatego proszę państwa o nie obrażanie mnie na forum, nie oceniajcie mnie tylko dlatego że chcę komuś pomóc. Pozdrawiam
Ja cie dziewczyno nie probuje obrazic, tylko uwazam, ze swoja determinacje moglabys poswiecic na cel bardziej szczytny. Pomysl o tych dzieciach z Afryki co umieraja kazdego dnia z glodu (wspominal o tym buraczyna) i jak sie to ma do tej drobnej ulomnosci Kubusia ? Czy wieksza tragedia jest strata zycia, czy tez posiadanie jednej nozki krotszej ?! I wydanie na ten cel 600 tys. zl? A ile ta suma moglaby uratowac zyc ludzkich ?
Zgłoś wpis
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Skoro tak duzo piszecie o ma..... znaczy sie afrykanach z Afryki to wypowiem sie w sposob polityczny (oszczedze coniektorym emocjonalnego podejscia o ktore Crow sie upominal).

Wiec sprawa wyglada tak (pomijajac kwestie tego ze to niesa Slowianie): Na przeludionym Swiecie afrykanie produkuja po 10cioro dzieci a do tego wiele panstw w Afryce to sa panstwa o ustrojach wrecz komunistycznych lub feudalnych. Gdy wysylaja im "bistand" (skradziony z portefeli pracujacych obywateli pod przymusem przez socjalistow) to najczesciej 90 % trafia do lokalnego kacyka ktory kupuje sobie za to nowszy samolot.... Wiec skoro lokalnym negroidom niezalezy na wlasnej rasie i wlasnym narodzie i maja to gdzies ze ichniejsi ludzie padaja z glodu to niby czemu ma zalezec komus innemu....

Wedlug teorii Darwina rozmnozyli sie za bardzo wiec teraz cierpia z powodu zbyt duzej populacji.... I gdyby ktos chcial cos dobrego zrobic to powinni zrzucac kondomy jako pomoc humanitarna lub w jakis sposob pomoc im w sterylizacji.... Inaczej produkujac po 10cioro dzieci zawsze beda mieli tak jak maja... W interesie zarowno calego swiata jak i Afrykanczykow jest aby w Afryce spadla populacja ludzi a nie wzrastala w niekontrolowany sposob.... tylko tak beda mogli kiedys miec ogolny dobrobyt.... Wiec nie forse dla kacykow trzeba tam wysylac lecz kondomy / cos na sterylizacje.
Zgłoś wpis
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
maryla1 napisał:

Przyznam, ze tez nie potrafie sobie wyobrazic co czula matka po narodzinach gdy jej pokazali Kubusia. Ale gdy pierwszy szok minal rodzice zaczynaja szukac sposobu na pomoc dziecku.
Pewnie zadaja sobie pytanie -- co jezeli nie uzbieramy na operacje? Kim bedzie nasz synek gdy dorosnie?
To naturalnie spekulacje, ale osoba po trosze empatyczna i jednoczesnie racjonalna moze antycypowac:
Wiec mysle, ze rodzicom mogla przyjsc do glowy taka mysl: Jezeli nie da sie usunac kalectwa to nasz Kubus zostanie aktorem - Toz to wykapany Kapitan Hak!!!

Nakłuwam ten balon nadecia.
Zgłoś wpis
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Imperator1988 napisał:
Skoro tak duzo piszecie o ma..... znaczy sie afrykanach z Afryki to wypowiem sie w sposob polityczny (oszczedze coniektorym emocjonalnego podejscia o ktore Crow sie upominal).

Wiec sprawa wyglada tak (pomijajac kwestie tego ze to niesa Slowianie): Na przeludionym Swiecie afrykanie produkuja po 10cioro dzieci a do tego wiele panstw w Afryce to sa panstwa o ustrojach wrecz komunistycznych lub feudalnych. Gdy wysylaja im "bistand" (skradziony z portefeli pracujacych obywateli pod przymusem przez socjalistow) to najczesciej 90 % trafia do lokalnego kacyka ktory kupuje sobie za to nowszy samolot.... Wiec skoro lokalnym negroidom niezalezy na wlasnej rasie i wlasnym narodzie i maja to gdzies ze ichniejsi ludzie padaja z glodu to niby czemu ma zalezec komus innemu....

Wedlug teorii Darwina rozmnozyli sie za bardzo wiec teraz cierpia z powodu zbyt duzej populacji.... I gdyby ktos chcial cos dobrego zrobic to powinni zrzucac kondomy jako pomoc humanitarna lub w jakis sposob pomoc im w sterylizacji.... Inaczej produkujac po 10cioro dzieci zawsze beda mieli tak jak maja... W interesie zarowno calego swiata jak i Afrykanczykow jest aby w Afryce spadla populacja ludzi a nie wzrastala w niekontrolowany sposob.... tylko tak beda mogli kiedys miec ogolny dobrobyt.... Wiec nie forse dla kacykow trzeba tam wysylac lecz kondomy / cos na sterylizacje.

Zabawne i glupie jednoczesnie. zabawne, bo fajnie napisane, glupie bo nijak ma sie do prognoz. A sa one takie - Gdy twoja ukochana Europa sie starzeje i wyludnia to Afryka przeciwnie. Przewidywania sa takie, ze to czarni beda za 50 lat zmieniac Ci pieluchy. Kolo sie zamyka i wracamy do matecznika. Czyli tam gdzie zaczelo sie zycie. Czarni zaczeli i jakas ich zolto-czarna mieszanka zakonczy.
Zgłoś wpis
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Buraczyna napisał:
[quote]maryla1 napisał:

Nakłuwam ten balon nadecia.

Oj tak
Ale czasami trzeba rzucic argument z "wyzszej polki", zeby cos dotarlo....
Teraz Kubus, zza krotka nozka, jutro bobasek z odstajacymi uszami, ktoremu trzeba uzbierac z 200 tys. zeby mu te uszka zoperowac, bo pojdzie do przedszkola, dzieci sie beda smialy i trauma psychiczna na cale zycie ! Znajmy umiar, mocium panie
Ja przypadku Kubusia nie traktuje jako sprawe wyzszej wagi. Ot coz, nie wszyscy rodza sie perfekcyjn, ale da sie zyc
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok